오산 옥상옥 Osan T-Seven

오산 옥상옥 Osan T-Seven

  • Architects건축사무소
    건축사사무소 이담 Edam Architects & Associates
  • Architect in Charge책임 건축가
    정봉찬 Bongchan Jeong
  • Location건물 위치
    경기도 오산시 Osan-si, Gyeonggido
  • Site area대지면적
    436.60 ㎡
  • Built area건축면적
    260.90 ㎡
  • Total floor area연면적
    838.29 ㎡ 
  • Building scope규모
    지상 4층 4F
  • Main structure주요 구조
    철근콘크리트 RC
  • Exterior finish외장 마감재
    벽돌 Brick, 스터코 Stucco
  • Year completed완공연도
    2016
  • Photographs사진
    김재윤 Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim

글_건축사사무소 이담 Edam Architects & Associates

상가주택이 주변과 접하는 방식은 근린생활시설의 그것과 대동소이하다. 대개 창문 크기나 외벽 재료의 차이만으로 상가와 구분된다. 주택은 상가들 위에 단지 얹혀진 채, 법적 제한 및  하부 상가에서 유래한 형태 위에서 겨우 주택으로 기능할 뿐이다.

In Korea, the methodology of how a residential area of a Mixed-Use meets surroundings is not much different from the one of a shopping area to surroundings and, usually, the residential area can be distinguished by a size of windows and a material type. Many others in Osan-si is not exceptional; The residential area is simply put on the shops, only reflecting the floor plan of the shops below and barely functioning with numerous related legal limitations.

CONCEPT ©Edam Architects & Associates
©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim
sketch_3 ©Edam Architects & Associates
횡단면도 ©Edam Architects & Associates

오산 상가주택에서는 이같은 문제를 테라스를 활용해 극복하고자 했다. 테라스가 주변 번잡한 상업환경과 거리를 만들고 침실을 둘러싸는 전이공간 역할을 담당해 거주자에게 좀 더 평온한 환경을 제공하고 주택의 외부 공간을 좀 더 풍부하게 만들길 기대한다.

The project, however, attempts to overcome these limitations by utilizing the terrace which is expected to provide the distance/gap and transitional space between residential area and surrounding busy commercial area in order to deliver a calm living environment and a rich exterior space.

©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim

내부에서는 침실과 주방/식당의 경계를 개방된 가구로 구획해 무표정할 수 있는 다가구 주택의 내부에 공간적인 변화를 도모했다. 상가공간은 도로에서 직접 진입하는 외부 계단을 계획하는 한편, 외벽재료를 2층 내부홀까지 연장해 보행자의 접근성을 향상시키고 방문자에게 색다른 경험을 제공하도록 했다.

In the interior of the residence, the furniture-wall is planned to separate the kitchen/dining and bedroom area, providing dynamic spatial fun unlike a uniformly-designed Mixed-Use interior space in general.
And the shop has the exterior stair which is directly approachable from the sidewalk and its exterior material is extendedly used into the hall of the second floor with an attempt to convey better approachability and a unique experience to customers and visitors.

3층-평면도 ©Edam Architects & Associates
종단면도 ©Edam Architects & Associates
©Jaeyoun Kim
©Jaeyoun Kim