설계 Architects
정영한 아키텍츠 YounghanChung Architects
책임 건축가 Architect in Charge
정영한 Younghan Chung
디자인팀 Design team
이정렬 Jungyeol Lee, 정승민 Seongmin Jung, 허영환 Younghwan Heo
건물 위치 Location
충청북도 청주시 청원구 오창읍 Ochang-eup, Cheongwon-gu, Cheongju, Chungcheongbuk-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
단독주택 Single Family House
대지 면적 Site area
402.00㎡
건축 면적 Building area
80.26㎡
연 면적 Total floor area
80.26㎡
규모 Building scope
1F
건폐율 Building to land ratio
19.97%
용적률 Floor area ratio
19.97%
주요 구조 Main Structure
목조구조 Wood Frame, 철골구조 Steel Frame
시공 Construction
이계준 Kyejun Lee
외장 마감재 Exterior finish
알루미늄 패널 Aluminum panel
내부 마감재 Interior finish
V.P 페인트 V.P Paint
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
윤준환 Yoon, Joonhwan

물위의 방 Floating Cubes

정영한 아키텍츠 YounghanChung Architects
©Yoon, Joonhwan
에디터. 김윤선  글 & 자료. 정영한 아키텍츠 YounghanChung Architects

 

농업용수를 확보하기 위해 조성된 저수지를 향해 있는 이 장소는 시간이 갈수록 원시적 경관을 회복하며 자연 호(湖)를 닮아가려 한다. 비탈진 지형을 따라 자연스레 물과 맞닿아 있었을 이 장소엔 어느덧 사람의 손길이 더해져 길이 생겨나고 길을 따라 석축에 의해 땅의 위계가 부여되었다. 그러나 아쉽게도 교외 어느 곳에서 늘 마주하던 익숙한 개발 풍경이 자연스레 이어져 땅과 건축, 건축과 건축의 새로운 관계가 요구되었다.

Facing a reservoir built to store agricultural water, the site is recovering its primitive landscape day by day and trying to resemble a natural lake. This place might have formed a natural boundary with waters along a slope. But one day, humans hands found the place, and they cut paths through it and laid out stone walls along these paths to impose a hierarchy on the land. Inevitably, however, a development rush that can be commonly found in any suburb areas came in. Such a situation requested to establish a new relationship between architecture and land as well as architecture and architecture.

 

©Yoon, Joonhwan
배치도 ©YounghanChung Architects

 

건축가 3인에게 주어진 각 필지는 맞물려 있으나 서로 다른 위계로 인해 선명한 경계만 남았을 뿐, 지형의 고유성은 이미 사라져 버렸다. 인공적으로 만들어진 그 경계에 건축을 대응하기 위한 배치는 무의미하며 오히려 새로운 배치에 의한 질서를 통해 그 경계를 지워내고자 했다. 또한 이 장소 주변에 펼쳐진 물의 경관이 시각적 경험으로서 그치지 않고 다양한 행위를 통해 직접 몸으로 경험하게 될 또 다른 매개로서 물을 담고자 했으며 그 물은 하늘의 구름과 주변의 소나무들을 반사시켜 오래전 이 장소가 품어왔던 원시성의 환영(幻影)을 통해 마치 나르키소스의 그 신화적 경험을 하게 될지 모른다.

The plots given to three architects share borders with each other, but their different hierarchical position is forming a clear boundary. And the topographic uniqueness of land has been disappeared long ago. Implementing an arrangement plan that makes architectures correspond with this man-made boundary is meaningless here. Therefore, a new order is established based on a completely new arrangement plan to erase the existing boundary. The scenery of the surrounding water space is coordinated to provide not only a visual experience but also a physical experience through various activities so that it can serve as a medium to embrace water. This water reflects clouds in the sky and pine trees nearby, and through an illusion of primitiveness that the site once had in the past, it might be able to give an opportunity to experience the mythical story of Narcissus.

 

©Yoon, Joonhwan
©Yoon, Joonhwan
©Yoon, Joonhwan
©Yoon, Joonhwan
©Yoon, Joonhwan
입단면도1 ©YounghanChung Architects
입단면도2 ©YounghanChung Architects

 

물 위에 흩어진 3×3의 일곱 개 단위 영역들은 고정된 기능을 지시하지 않는다. 이는 일시적으로 점유하여 사용자들에 의해 그 영역들은 자유로이 정의되며 보편적 거주 행위를 위한 그 기능의 시퀀스와는 다르다. 동일하게 반복되는 단위 평면과 달리 서로 다른 높이와 각도에 의해 맞물린 단면과 다양한 바닥 레벨에 의해 마치 원지형(原地形)을 거닐 듯 외, 내부를 가로지르는 동안 천창으로 드리운 빛과 최소의 개구부를 통해 물 위에 반사되어 산란된 빛들은 내부로 스미어 땅과의 경계와 물과의 경계가 동시에 흐려진다.

Spread out over the water, 7 individual sections in the form of a 3×3 cube don’t specify a fixed function. Here users can freely define the function of each section when they are occupying it for a certain period of time, and its functional sequence is different from the one of an unusual living space. Unlike repeating floor plans, sections interlocking at different heights and angles and various floor levels make you feel as if you are walking the original terrain, and while you stroll inside and outside the building, lights drape around skylights and flow in through a minimized number of openings to be diffused by the water surface, and they eventually permeate into the inside to blur the borders with both the land and water.

평면도 ©YounghanChung Architects
©Yoon, Joonhwan
©Yoon, Joonhwan
©Yoon, Joonhwan

 

설계 Architects
정영한 아키텍츠 YounghanChung Architects
책임 건축가 Architect in Charge
정영한 Younghan Chung
디자인팀 Design team
이정렬 Jungyeol Lee, 정승민 Seongmin Jung, 허영환 Younghwan Heo
건물 위치 Location
충청북도 청주시 청원구 오창읍 Ochang-eup, Cheongwon-gu, Cheongju, Chungcheongbuk-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
단독주택 Single Family House
대지 면적 Site area
402.00㎡
건축 면적 Building area
80.26㎡
연 면적 Total floor area
80.26㎡
규모 Building scope
1F
건폐율 Building to land ratio
19.97%
용적률 Floor area ratio
19.97%
주요 구조 Main Structure
목조구조 Wood Frame, 철골구조 Steel Frame
시공 Construction
이계준 Kyejun Lee
외장 마감재 Exterior finish
알루미늄 패널 Aluminum panel
내부 마감재 Interior finish
V.P 페인트 V.P Paint
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
윤준환 Yoon, Joonhwan
You might also like

써드 플레이스 홍은2 Third Place Hongeun 2

에이라운드 건축 a round architects

숨 어반 Suum Urban

아키후드 Archihood WxY

잠원동 다세대주택 ‘구름집’ Jamwon Cloud

요앞 건축사사무소 YOAP Architects

시어 하우스 Shear house

에스티피엠제이 건축 stpmj Architecture

삼정방 Triple Square House

스튜디오 이심전심李心田心 Studio LXJX