건축사무소 Architects
건축사사무소 예인 Architecture Design Studio YEIN
책임 건축가 Architect in Charge
최이선 Yesun Choi
건물 위치 Location
강원도 강릉시 성남동 Seongnam-dong, Gangneung-si, Gangwon-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
다가구주택 Multi Family House
대지 면적 Site area
270.1㎡
건축 면적 Building area
222.29㎡
연 면적 Total floor area
599.47㎡
규모 Building scope
4F
건폐율 Building to land ratio
82.30%
용적률 Floor area ratio
215.90%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
최원대
외장 마감재 Exterior finish
브릭코 벽돌 Bricko Brick, 레하우 창호 REHAU Window, 징크(지붕재) Zinc
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
윤준환 Yoon, Joonhwan

민들레의 정원 Dandelion-Courtyard

건축사사무소 예인 Architecture Design Studio YEIN
ⓒYoon, Joonhwan
에디터. 김지환 학생 인턴  글 & 자료. 건축사사무소 예인 Architecture Studio YEIN

 

프롤로그 Prologue

오래 전 아이들이 뛰놀고 북적이던 가게들로 가득했던 골목은 한적해져 전통시장으로 가는 몇몇 행인들과 손님이 드물어 가게 앞에 모인 노인들끼리 옛이야기를 하면서 시간을 보내는 동네가 되어버렸다. 오랜 역사를 가진 강릉 역시 도시의 확장과 택지의 등장으로 구도심 시장 주변의 인적이 사라진 골목길에는 시장 상인들의 주거와 작고 오래된 식당만 남게 되었다.
건축주는 그 익숙한 동네에서 어머니를 모시면서 살기 위해 자신의 주택과 상인들에게 임대할 주택을 짓기를 원했고 한 줌의 먼지에 허겁지겁 뿌리 내리고 눈물겹도록 노랗게 핀 민들레꽃처럼 척박한 골목에 작지만 민들레가 자랄 만한 공간을 만들어 주는 작업을 시작하게 되었다.

The alleys which were full of children playing and shoppers at stores long time ago have now become a quiet neighborhood where senior people spend time talking about the bygone days in front of the shops with the rare presence of customers and together with some pedestrians heading towards the traditional market. Likewise, throughout the long history of Gangneung, there have remained only the dwelling of merchants and the small and old restaurants along the lonesome alleys around the old-town market due to the urban extension and residential development. To live with his mother in the familiar neighborhood, the client required a housing that would accommodate his own dwelling unit and the others for rent to merchants. So we began to work on the project of creating a small space where dandelions could grow at the shabby alley, just like a touchingly yellow dandelion blooming as a result of taking root in a hurry amongst a handful of dust.

 

ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan
배치도 ⓒArchitecture Studio YEIN

 

다층 공유 정원 Multi-story Sharing Courtyard

오래된 주택이 철거된 신축부지와의 첫 만남에서 대지의 남측부지의 건축물 역시 구도심의 건축물이어서 도로변을 따라서 상가를 배치했다. 법정 주차를 위한 필로티를 제외하고 나머지 조경 부분은 남측이 아닌 북측에 빛이 들어오기 쉽지 않은 중정이었는데, 강릉을 대표하는 감나무 한 그루가 자리하고 있었다. 비록 중정이라고는 하지만 사용하는 사람들에게 정원으로서의 쉼의 공간이 아닌 단순히 비워진 공간에 감나무 한 그루가 자라고 있다는 의미 밖에는 없었다.

When we first visited the new project site, we recognized the old house had been demolished and the building at the southern part remained the same at the old town. So we placed commercial space along the roadside and the piloti for mandatory parking, with a persimmon tree representative of Gangneung located as part of landscaping for the other area at the northern courtyard, where the light is unlikely to be introduced. Although we say it is a kind of landscaping, it is just a persimmon tree growing at the simple void space rather than a garden where users could take a rest.

 

단면 콘셉트 ⓒArchitecture Studio YEIN
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan

 

배치계획에서 상업지역에 건축하는 다가구주택은 1층은 계단실을 제외한 공지는 주차장을 설치하고 최소한의 지상 조경 후 남측 중정과 수직으로 연결되는 2층에 정원을 만들어 입주 가구들에 다층 공유 정원을 만들게 되었다.
도시에 부는 바람을 탄 민들레 씨앗이 다층의 정원에 노란 꽃을 피울 수 있는 공간은 상인들에게 매일 반복되는 힘든 삶을 극복해 나가는 의미를 박완서의  ‘옥상의 민들레꽃’에서처럼 노인들의 자살을 방지하는 것은 쇠창살을 설치하는 것이 아니라 민들레꽃임을 알리려는 것이었다.

We created a multi-unit housing with a parking lot placed at the void space alongside the staircase on the ground floor and with landscaping put as a minimum. The landscaped ground was connected to the upper floor on which a garden was placed to provide a multistory shared courtyard for the tenant households. The space where the dandelion seeds riding on the wind blown over the city can settle down and bloom their yellow flowers at the multistory courtyard was to tell what does it mean for merchants to overcome the everyday routine of hard life: as in Park Wansuh’s A Dandelion on the Rooftop, what prevents the old from committing suicide is not to install iron bars, but just a dandelion flower.

 

2층 평면도 ⓒArchitecture Studio YEIN
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan

 

다공성의 재료 Porous Materiality

오랜 이야기가 가득한 구도심은 언제나 건축물 간의 좁은 간격을 유지하고 서로의 삶을 보호하기에는 역부족이다. 정원은 공유함으로써 빛과 바람을 거주하는 사람들에게 제공하지만, 사생활을 보호해야 하는 공간은 다공성의 재료를 사용 함으로써 주거환경의 질을 높일 수 있다.

The old town full of old stories always keeps narrow intervals between buildings, which are inadequate to keep the privacy of neighborhood lives. While the shared courtyard provides the light and the wind for the residents, the private spaces finished with porous materials can improve the quality of residential environment.

 

ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan

 

이 건축물에서는 몇 가지의 다공성 재질을 사용하고 있는데 전체 외피를 벽돌과 노출콘크리트로 입히고 계단실은 많은 빛을 필요로 하지 않음으로 영롱 쌓기 방식을 사용하였고 남측의 발코니에는 메탈라스를 사용하여 빛과 바람을 투과시키면서도 시선을 적절히 조절하는 역할을 하도록 하였다.

For this building, we used several kinds of porous materials: the whole envelope was clad with bricks and exposed concrete; the staircase was built with honeycomb brickwork as it needs not so much light; and the southern balconies were finished with metal lath, which was partially punched to let the light and the wind penetrate inside and properly control the eyes, mitigating the sense of closure and enabling communication with the surroundings.

 

ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan

 

부분적으로 메탈라스를 뚫어서 폐쇄성을 완화하고 주변과의 소통이 가능하도록 했고, 다가구의 발코니에는 많은 개인적인 일들이 벌어지는 공간이지만 환기와 자연채광이 필요해 펀칭메탈에 구멍의 간격을 조절하여 사용했다. 세 가지의 다공성 재료로 각각의 공간적 특성을 표현했다.

 Inside the balconies of a multiunit housing occur many private affairs, but they need ventilation and daylight so that we designed the punched metals by controlling the hole diameters. We expressed the spatial qualities of spaces with three kinds of porous materials.

4층 평면도 ⓒArchitecture Studio YEIN
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan
ⓒYoon, Joonhwan

 

 

건축사무소 Architects
건축사사무소 예인 Architecture Design Studio YEIN
책임 건축가 Architect in Charge
최이선 Yesun Choi
건물 위치 Location
강원도 강릉시 성남동 Seongnam-dong, Gangneung-si, Gangwon-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
다가구주택 Multi Family House
대지 면적 Site area
270.1㎡
건축 면적 Building area
222.29㎡
연 면적 Total floor area
599.47㎡
규모 Building scope
4F
건폐율 Building to land ratio
82.30%
용적률 Floor area ratio
215.90%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
최원대
외장 마감재 Exterior finish
브릭코 벽돌 Bricko Brick, 레하우 창호 REHAU Window, 징크(지붕재) Zinc
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
윤준환 Yoon, Joonhwan
You might also like

성북동 회색집

건축사사무소 무드에이 mood.a Architects

광주시민회관 리노베이션

임태희 디자인 스튜디오 LimTaehee Design Studio

백운동 주택 ‘백소헌’

건축사사무소 플랜 PLAN Architects office

노을집

조한준건축사사무소 JoHanjun Architects

아치울 주택 Achiul House

모노 건축사사무소 MONO architects

삼삼칠루프 337 ROOF

아키리에 Archirie