건축사무소 Architects
터미널7아키텍츠 T7 Architects
책임 건축가 Architect in Charge
조경찬 K-Chan Zoh
디자인팀 Design team
최민욱 Minyuk Chai, 지강일 Kangil Ji, 백설아 Seol A Baek, 건축사사무소 안 An Architects
건물 위치 Location
서울특별시 중구 세종대로 119 119 Sejong-daero, Jung-gu, Seoul, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
복합문화시설 complex cultural facilities
대지 면적 Site area
1,558.30㎡
건축 면적 Building area
749.64㎡
연 면적 Total floor area
2,988.23㎡
규모 Building scope
1F, B3
건폐율 Building to land ratio
48.11%
용적률 Floor area ratio
8.34%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
양광건설 YK Construction, 신성건설 Shingsung Construction, ㈜인테크디자인 Interior Technology Design
외장 마감재 Exterior finish
노출콘크리트 Exposed concrete, 유리 Glass
내부 마감재 Interior finish
AL 복합패널 Aluminum Composite Panel, 대리석 Marble, 테라조 Terrazzo
구조 Structural engineer
(주)하모니구조엔지니어링 Harmony Structural Engineering / 특수구조 : 요시노리 니토 엔지니어링 YNED PC
기계 Mechanical engineer
청림설비기술사사무소 Chunglim Engineering
통신 Telecommunication equipment
(주)천일엠이씨 Chunil Engineering Co. Ltd
토목 Civil engineer
(주)비에스이엔지 BS Eng, (주)가인이엔지 Gain Eng
완공 연도 Year completed
2019
사진가 Photographer
이현준 Hyunjun Lee

서울도시건축전시관 Seoul Hall of Urbanism & Architecture

터미널7아키텍츠 T7 Architects
©Hyunjun Lee
에디터. 김현경  글 & 자료. 터미널7아키텍츠 건축사사무소 Terminal 7 Architects

 

서울도시건축전시관은 대상지 주변에 숨겨져 있는 각기 다른 높이의 역사적 순간들을 드러내고 연결한다. 각각 기존 국세청, 남대문 별관, 덕수궁 지하보도, 시민청의 높이에 상응하는 지하 3 층에 대부분의 시설을 배치했다. 덕수궁 돌담에서 수평적으로 연장된 지붕은 성공회 성당 앞마당과 함께 옥상 광장으로 통합되고, 가려져 있던 이면을 드러내는 시각적 기단이 된다. 내부 공간은 지상과 지하를 잇는 게이트의 역할을 하고, 다양한 역사적 층위를 공간에서 경험할 있게 한다.

Seoul Hall of Urbanism & Architecture connects and reveals the historical moments of different heights around the site. Most of the facilities are located underground corresponding to three existing levels – previous existing building basement, underground walkway, and City Hall basement. The roof, extended horizontally from the stone wall of Deoksugung Palace, is integrated with the Seoul Anglican Cathedral front yard to become a visual foundation to reveal the hidden back side of the cathedral. The building also serves as a gate connecting the ground and the underground, and enables to experience various historical levels in one space.

 

©Hyunjun Lee
©Hyunjun Lee


옥상
 광장 Plaza on the roof

옥상
광장은 성공회 성당의 앞마당과 이어지는 통합 광장으로 계획되었다. 이후 계획이 변경되면서 단차가 생겼지만, 옥상 광장, 시의회 마당, 세종대로 인도와 주변 도로에 같은 재료를 사용하여 통합된 광장처럼 기능할 있게 했다. 옥상에 소공로와 같은 방향의 길을 두어 대상지가 가진 근현대사의 흔적 위에서 서울광장을 조망할 있게 하였고 국세청 남대문 별관 철거 남겨진 기둥 하나를 광장에 남기고 나머지는 바닥과 같은 높이로 두어 앞으로의 시민 활동의 배경이 되고자 했다.

The rooftop plaza was planned as unified plaza expanding to a front yard of the Anglican Cathedral, and same material was used for paving at the front yard of the municipal council, and surrounding sidewalks and roads.  The plan changed during the construction, and the plaza is disconnected with steps.  On the rooftop, the trace of the old road and the junction was reconstructed with different paving material, and it is possible to view the Seoul Plaza from the traces of modern history.  One of the columns was left from the demolished previous building and other columns are cut into same level with the plaza to become a background of citizen’s

 

옥상광장 ©T7 ARCHITECTS
©Hyunjun Lee
©Hyunjun Lee

 

내부 광장 Atrium at the basement

덕수궁
지하보도와 건물을 직접 연결하고 인도를 차지하고 있던 출입구 2개소를 내부에 배치했다. 건물 내부 공간을 통해 시민청과 전철역, 그리고 앞으로 조성될 주변의 지하 공간과 연결된다. 건물이 지상과 지하를 연결하는 게이트로서 기능할 있도록 지하로 연결되는 계단들에는 출입구가 없는 외부 공간으로 계획했다.

The two previous entrances for underground walkway are demolished, and brought into the building to connect City Hall basement and subway station directly at level B2.  Underground stairs and atrium are designed to outside space to work as the gate between the ground and the underground.

1층 평면도 ©T7 ARCHITECTS

 

©Hyunjun Lee
지하 1층 평면도 ©T7 ARCHITECTS
©Hyunjun Lee
지하 3층 평면도 ©T7 ARCHITECTS
©Hyunjun Lee

 

모든 전시 공간은 복층 공간으로 여러 층을 통합한다. 지하 3층의 대공간은 지상 1층까지를 통합하는 아트리움으로, 높은 벽으로 둘러싸여 있다. 덕수궁 방향의 벽은 건물의 주요 진입로를 따라 아트리움에 도달할 마주하는 주요 벽이자, 층의 발코니 공간과 내부 공간이 바라보는 벽이다

All exhibition spaces have double height space to integrate multiple levels.  The large atrium in level B3 integrates four different levels up to ground floor, and is surrounded by high walls.  Among them, the wall in the direction of Deokguk Palace is the main wall facing the atrium along the main stair access, and the balconies of each level.

 

단면도 ©T7 ARCHITECTS
©Hyunjun Lee
©Hyunjun Lee

 

앞으로 도시의 축적된 층위를 보여주는 전시가 계획되어 각기 다른 시간 속에서 쌓인 기억을 통합하는 공간의 경험이 이루어지길 기대한다.

In the future, an exhibition showing the accumulated level of the city should be planned, and it is expected that the experience of the space integrating the accumulated memories in different times will be achieved.

 

©Hyunjun Lee
©Hyunjun Lee

 

 

건축사무소 Architects
터미널7아키텍츠 T7 Architects
책임 건축가 Architect in Charge
조경찬 K-Chan Zoh
디자인팀 Design team
최민욱 Minyuk Chai, 지강일 Kangil Ji, 백설아 Seol A Baek, 건축사사무소 안 An Architects
건물 위치 Location
서울특별시 중구 세종대로 119 119 Sejong-daero, Jung-gu, Seoul, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
복합문화시설 complex cultural facilities
대지 면적 Site area
1,558.30㎡
건축 면적 Building area
749.64㎡
연 면적 Total floor area
2,988.23㎡
규모 Building scope
1F, B3
건폐율 Building to land ratio
48.11%
용적률 Floor area ratio
8.34%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
양광건설 YK Construction, 신성건설 Shingsung Construction, ㈜인테크디자인 Interior Technology Design
외장 마감재 Exterior finish
노출콘크리트 Exposed concrete, 유리 Glass
내부 마감재 Interior finish
AL 복합패널 Aluminum Composite Panel, 대리석 Marble, 테라조 Terrazzo
구조 Structural engineer
(주)하모니구조엔지니어링 Harmony Structural Engineering / 특수구조 : 요시노리 니토 엔지니어링 YNED PC
기계 Mechanical engineer
청림설비기술사사무소 Chunglim Engineering
통신 Telecommunication equipment
(주)천일엠이씨 Chunil Engineering Co. Ltd
토목 Civil engineer
(주)비에스이엔지 BS Eng, (주)가인이엔지 Gain Eng
완공 연도 Year completed
2019
사진가 Photographer
이현준 Hyunjun Lee
You might also like

연천 디아스포라 Yeoncheon DIASPORA

로디자인 도시환경건축연구소 L’EAU design

판교-운중동 단독주택

나오이 플러스 파트너스 Naoi+Partners

풍경이 스미는 집 Houses Where Landscape Soaks

이한건축사사무소 Lee.haan.architects

세곡119안전센터

디림건축사사무소 D.LIM architects

용인죽전 단독주택

심플렉스 건축사사무소 Simplex Architecture

푸른집

플라노 건축사사무소 PLANO architects & associates