설계 Architects
에스엠엘 건축사사무소 SML
책임 건축가 Architect in Charge
임승모 Seungmo Lim, 김종석 Jongseok Kim(에이티쿠움파트너스)
디자인팀 Design team
김재일 Jaeil Kim, 이주현 Joohyeon Lee, 정제윤 Jeyun Jeong
건물 위치 Location
서울특별시 마포구 토정로4길 34 34, Tojeong-ro 4-gil, Mapo-gu, Seoul, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
근린생활시설 Commercial Facilities
대지 면적 Site area
104.43㎡
건축 면적 Building area
54.53㎡
연면적 Total floor area
152.43㎡
규모 Building scope
4F
건폐율 Building to land ratio
52.22%
용적률 Floor area ratio
145.96%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
에이티쿠움파트너스
외장 마감재 Exterior finish
노출콘크리트, 투명복층유리
내부 마감재 Interior finish
노출콘크리트, 콘트리트 폴리싱, 수성페인트
완공 연도 Year completed
2021
사진가 Photographer
신경섭 Kyungsub Shin

소슴당인 SOSEUM

에스엠엘 건축사사무소 SML
ⓒKyungsub Shin
에디터. 김지아  글 & 자료. SML

 

대지는 서울 마포구 합정역과 상수역 사이에 형성된 좁은 골목길 중간쯤에 위치한다. 주변은 벽돌을 주재료로 하는 저층주거의 건물이 거리의 분위기를 형성하고 있다. 건너편에는 1930년 이후로 이곳을 지켜온 당인리발전소가 지하화 공사를 마무리 짓고 넓은 외부 공간은 민간 개방을 앞두고 있지만, 경계를 이루는 옹벽이 좁은 골목길 반대편 입면을 구성한다.

The site is located at about the mid of the narrow alley formed between Hapejeong station and Sangsu station. In the surroundings, low-rise residential buildings made of bricks form a street atmosphere. On the opposite of the site, Dangin-ri power plant, which has been staying at this place since 1930, has just completed the underground construction and its large outer space is ready to open to the public, however, a boundary retaining wall forms the opposite side of the narrow alley.

 

1층 평면도 ⓒSML

 

사이트는 폭 5.6m, 깊이 17m의 좁고 긴 이형 부지로 3미터 도로에 접해 있다. 전면은 조금 좁고 뒤쪽은 비교적 넓은 형상이다. 오래된 주거 지역 사이에 위치하지만, 과거부터 이곳은 공터로 남아 있었다. 주변은 2~4층 정도의 주거 시설이 밀집해 있고 최근에는 카페, 디자인 사무실 등이 하나둘 입주하고 있다.

It is 5,6 metre by 17 metre, narrow and long and borders 3m-wide lanes. The facade is rather narrow, while the rear is relatively wide. It remained vacant for long amongst old residential areas. There are 2-4 storied houses around and lately cafes, design offices have moved into.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

또한 사이트의 전면은 남동쪽을 향하고, 나머지 3면은 건물로 둘러싸여 있다. 배면과 부지 우측면은 정북방향 일조사선의 영향을 받는다. 편평한 대지의 북쪽으로는 완만한 언덕이 있다. 전면에는 지하화가 완성된 당인리발전소가 위치하고, 4층 높이로 올라서면 담 너머로 일부 노출된 지상 구조물과 한강이 보인다. 

The facade looks to southeast and the rest buildings around. The rear and right sides of the site are affected by the sunlight oblique line of due north direction. The land is flat with northern low hills nearby.

 

다이어그램 ⓒSML

 

주거 지역의 모든 건축물은 정북방향 일조권 사선이 적용된다. 일조권 사선제한은 건축물의 최대 볼륨과 허용 가능한 최외곽선을 규정한다. 건축 가능한 모든 대지는 각각 다른 모양, 방위, 면적을 갖고 있으며 따라서 모두 상이한 형상의 침범해서는 안 되는 가상의 볼륨을 갖는다.

All buildings in residential areas are subject to the oblique line for the right of sunlight in the due north direction. The setback regulations of the right of sunlight stipulate the allowable outermost boundary as well as the maximum volume of the building. All sites, where the construction is available, are different in shapes, orientations, and areas, and thus those all entail the virtual volumes with different shapes that should not be invaded.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

소슴당인은 주거 지역에 위치한다. 우리는 소슴당인에 적용되는 법적 제한을 적극적으로 수용해 특징적인 볼륨이 되도록 계획했다. 정북방향 사선제한 면과 건물의 입면은 평행면을 유지한다. 이렇게 뻗어나간 사면과 수직의 벽과 만나는 지점까지 방향성을 유지하고 끊김 없이 연장하여 솟아있는 볼륨과 뾰족한 내부 공간이 만들어지도록 했다.

Soseum is located in a residential area. We planned Soseum to be a characteristic volume by actively accommodating the legal restrictions applied to it. Both the side of setback regulations in due north direction and the elevation of the building stay with a parallel plane. It was designed to maintain the directionality to the point that such an extending slope and a vertical wall meet together, and to extend it further with no interruption to create the rising volume and peaked inner space.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

소슴당인이 위치하는 3미터 폭의 골목길 한 면은 당인리발전소의 담이 가로막고 다른 한 면으로는 다세대, 다가구와 같은 주거 시설이 줄지어 있다. 가로에 늘어선 대부분의 건물은 최소한의 창이 계획된 외벽이 주를 이루고, 주변에서는 공원과 같은 공공의 소통 공간을 찾아보기 어려웠다. 이에 우리는 소슴당인이 전면 도로에서 후퇴해 가로에 숨통을 틔워주고, 계단을 공적 영역으로 확장하는 동시에 입면을 열어 유연하고 활기찬 소통의 공간이 될 수 있도록 했다.

The wall of the Dangin-ri Power Plant is blocking one side of the alley of 3-meter-wide in the site, where Soseum is located, and the residential facilities such as the multiplex houses and multi-dwelling houses are standing in series around the other side of the alley. Most of the buildings standing around the street mainly showed outer walls with minimum windows planned, and it was difficult to find the public spaces for interaction with each other such as parks around them. We considered so that Soseum can be created as a space for flexible and vigorous interactions by giving a breathing room through retreating from the frontal road and expanding the stairs to the public domain and opening the elevation.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

골목길을 향한 열린 입면으로 계획된 소슴당인은 넓은 창을 통해 밝은 가로 환경 조성에 일조한다. 한편, 높고 넓은 전면 창의 여름철 일사부하를 고려해 입면을 확장해 계절에 따라 일사 조절이 이우러지도록 처마를 계획했다.

We planned the Soseum as an open elevation toward the alley. It contributes to a creation of a bright street environment by designing the elevation facing the street to be a wide window. We also designed the eave so that the sunlight can be adjusted according to the season by expanding the elevation in order to reduce the sunlight load in the summer due to the high and wide front windows.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

소슴당인은 주변 건물과는 어깨를 나란히 하면서도 높이 솟아 하늘과 마주한다. 좁은 도로에서는 한 발짝 물러서 있지만 거리를 향해 수줍게 손길을 내민다. 멀리서 바라보면 무뚝뚝할 것 같지만 다가가 앞에 서면 마음을 활짝 열고 말을 건넨다. 그렇게 소슴당인은 일상과 함께한다.

SOSEUM faces the sky sitting side by side with neighboring buildings. It reached out its hand while standing a step backward from a road. Indifferent from a distance, warm and tender at hand. Soseum is part of your mundane life.

 

ⓒKyungsub Shin

 

 

설계 Architects
에스엠엘 건축사사무소 SML
책임 건축가 Architect in Charge
임승모 Seungmo Lim, 김종석 Jongseok Kim(에이티쿠움파트너스)
디자인팀 Design team
김재일 Jaeil Kim, 이주현 Joohyeon Lee, 정제윤 Jeyun Jeong
건물 위치 Location
서울특별시 마포구 토정로4길 34 34, Tojeong-ro 4-gil, Mapo-gu, Seoul, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
근린생활시설 Commercial Facilities
대지 면적 Site area
104.43㎡
건축 면적 Building area
54.53㎡
연면적 Total floor area
152.43㎡
규모 Building scope
4F
건폐율 Building to land ratio
52.22%
용적률 Floor area ratio
145.96%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
에이티쿠움파트너스
외장 마감재 Exterior finish
노출콘크리트, 투명복층유리
내부 마감재 Interior finish
노출콘크리트, 콘트리트 폴리싱, 수성페인트
완공 연도 Year completed
2021
사진가 Photographer
신경섭 Kyungsub Shin
You might also like

스페이스독 SPACE DOG

코브 스튜디오 COV STUDIO

효자동 단독주택 I Company & House

건축사사무소 삼간일목 Samganilmok

청담동 JK1936

이진욱황정헌 건축사사무소 Lee & Hwang Architects

TOPOWALK – IS ONE

건축사사무소 예인 Architecture Design Studio YEIN

모따기99 Mottagi99

아지트스튜디오 AGIT STUDIO

잔월 Janwol

지랩 Z_Lab