건축사무소 Architects
코드아키텍츠 건축사사무소 KODE Architects
책임 건축가 Architect in Charge
김민호 Minho Kim
디자인팀 Design team
이우석 Wooseok Lee, 박근홍 Geunhong Park
건물 위치 Location
경기도 성남시 수정구 위례한빛로 Wiryehanbit-ro, Sujeong-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
단독주택 Single Family House
대지 면적 Site area
255.00㎡
건축 면적 Building area
127.08㎡
연 면적 Total floor area
340.16㎡
규모 Building scope
2F, B1
건폐율 Building to land ratio
49.84%
용적률 Floor area ratio
82.33%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
외장 마감재 Exterior finish
롱브릭 long bric, 투명 로이 삼중유리 Low-E insulated glass, 컬러 강판(지붕재) pre-coated metal roof
내부 마감재 Interior finish
석고보드위 수성페인트 Gypsum board/Vinyl paint finish, 강마루 Wood flooring
구조 Structural engineer
SDM 구조기술사사무소
기계 Mechanical engineer
㈜성신기계설비
통신 Telecommunication equipment
㈜극동전기
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
신경섭 Kyungsub Shin

위례 Y하우스 Wirye Y-HOUSE

코드아키텍츠 건축사사무소 KODE Architects
ⓒKyungsub Shin
에디터. 장경림  글 & 자료. 코드 아키텍츠 건축사사무소 KODE Architects

 

산을 닮은 건물
택지개발지구 안에 지어지는 건물은 비슷한 대지 현황으로 인해 획일적인 공간 형태를 갖는 기능적인 건물이 되기 쉽다. 이 대지는 거주자의 사생활을 보호하면서도 정면의 산을 바라보는 전망이 보장되어야 하는 적극적인 몸짓을 요구했다. 고요하고 차분한 분위기를 만들면서 그 너머의 풍경을 열고 닫을 수 있는 집을 떠올렸다. 유동적인 마당을 품은 집은 때로는 주변의 자연과 하나가 되는 마당으로, 때로는 구성원들만의 고요한 마당으로 작용하기를 기대했다. 산을 닮은 집, 산을 담는 집이 되기를 바라며, 획일적 형태의 단독주택을 넘어 기능적이기 이전에 주변의 자연을 형상화하는 상징적인 볼륨의 가치를 보여주고자 했다.

A building resembling a mountain
Buildings constructed in a housing development district tend to become functional buildings with a uniform spatial shape due to similar land conditions. This land demanded an active gesture to ensure a view of the mountain in front as well as to protect the family’s private life. We thought of a house that could create a quiet and calm atmosphere, and open and close the scenery beyond it. We expected that a fluid courtyard in a house would act sometimes as a yard that united with surrounding nature, and other times as a tranquil yard only for its members. A house resembling a mountain… we hoped that it would be a house that contained a mountain, and intended to show the value of a symbolic volume that embodies surrounding nature, before a functional value, beyond a uniform type of detached house.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

대지 분석과 매스 구성
서울 근교 위례신도시 택지개발필지에 위치한 대지는 후면 아파트 단지와 정면 단독주택지 사이의 경계점에 위치하고 있었다. 북서쪽으로 3m 정도 낮은 위치에 2차선 도로가 접해있고, 땅과 도로를 나누는 완충 녹지가 위치에 있어 프라이버시가 확보되어 있다. 또한 두 개의 도로가 만나는 교차로 앞에 위치에 있어 산이 보이는 개방적인 뷰를 가지고 있지만 동시에 인접 도로에서의 프라이버시를 고려해야 하는 문제를 갖고 있었다.

Land Analysis and Mass Process
The land, located in the housing development district of the Wirye new town near Seoul, is at the boundary between the apartment complex in the rear and the detached residential area in front. It interfaces with a two-lane road at an approximately 3m depth to the northwest, and a buffered green zone divides the land and the road, thus securing the privacy. Furthermore, because the land is located in front of the intersection between two roads, it has an open view of the mountain, but at the same time, the problem of privacy breach from adjacent roads should be taken into consideration.

 

ⓒKyungsub Shin

 

활발한 초등학생 남자아이를 둔 40대 부부는 층간 소음을 걱정하며 아파트에서 고양이 걸음을 하며 돌아다니는 아이를 위해 단독주택을 신축을 결심했다. 부부는 아이와 친구들이 편하게 뛰어 노는 추억의 공간을 만들어주려 했다.
이를 위해 두 가구를 층으로 나누어 사용하기를 원하였는데, 층간소음 걱정 없는 1층과 지하는 주인집으로 사용하고, 2층과 다락은 임대를 주고자 하였다. 추가적으로 1층 사용자가 옥상 테라스를 쓸 수 있도록 요청하였다.
이 작업의 가장 큰 주안점은 극명한 장단점을 가진 사이트를 어떻게 해석할 것인지와 층으로 나누어진 두 가구의 관계 설정이었다.

A couple in their 40s with an active elementary school boy decided to build a new house for the child who was forced to walk around carefully like a cat in the apartment, worrying about noise between floors, and wanted to make a memorable space for the child and his friends to play comfortably.
The owner of the building wanted two households to share the house by floor. The owner wanted to use the first floor and the basement without worrying about floor noise for themselves, and to rent the second floor and the attic. In addition, the owner requested that the first floor users be able to use the roof terrace.
The two main points of this project were the interpretation of the site with clear advantages and disadvantages, and the establishment of the relationship between two households dividing into floors.

 

ⓒKODE Architects

 

‘ㄷ’ 모양 배치의 이유
도로 끝 중앙에 위치한 이 땅에 당당하게 대칭형 매스를 가진 ㄷ매스를 배치하였다. 나쁜 사이트 컨디션을 장점으로 바꾸고자 하는 과감한 시도였다. ㄷ매스는 도로 반대쪽 끝 자연을 적극적으로 끌어들이는 형태이기도 하며, 양쪽 필지와의 프라이버시를 지켜주는 장치이기도 했다. 도로와 접하는 전면에는 무빙 월moving wall로 벽을 만들어 주 중이나 출·퇴근 시 닫아서 프라이버시를 확보하고, 필요 시에는 개방해 마당을 유동적으로 활용하고자 하였다.

Reason for the ㄷ-Shaped Layout
We arranged a symmetrical ㄷ-shaped mass on the site with confidence, which is centrally located at the end of the road. It was a bold attempt to turn the site’s bad condition into an advantage. The ㄷ-shaped mass was also a form that actively attracts nature on the other side of the road, and a device to protect the privacy from both lots. A large moving wall was placed on the front interfacing with the road to secure privacy by closing it during weekdays or while commuting for work, and to utilize the yard flexibly by opening it when necessary.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

입면 계획 – 디자인
스틸 프레임을 사용해 프로그램 상으로 분리된 이미지를 강조하도록 디자인하였다. 이와 동시에 전체적으로는 한 덩어리처럼 보이기 위한 방법으로, 하나의 재료를 사용하고 수평적인 줄눈을 강조하였다.

Elevation Plan – Design
We designed the elevation to emphasize the separated images on the program using the steel frames. At the same time, a single material was used and horizontal joints were emphasized as a way to look like a single lump as a whole.

 

1층 ⓒKyungsub Shin
2층 ⓒKyungsub Shin

 

입면 계획 – 창
건축주와의 오랜 고민을 나눈 끝에 1층과 2층을 분리하는 방향으로 결정해 각 층의 프라이버시를 확보하고자 하였다. 1층은 안쪽 중정을 향해 열린 공간으로, 2층은 바깥의 자연을 품을 수 있도록 계획했다. 이는 1층과 2층의 시각적인 분리를 의도했다. 1층은 ㄷ형태의 평면으로 중정을 두어 각각의 방이 서로 마주보게 계획해 건축주인 부부와 아이가 가운데 마당을 사이로 시각적으로 소통하는 새로운 경험을 주고자 하였다. 2층은 외부로 열려있어 각각의 방에 다른 풍경을 담도록 계획했다.

Elevation Plan – Window
After a long discussion with the owner, we decided to separate the first and second floors to secure privacy for each floor. We planned the first floor to be an open space toward the inner courtyard, and the second floor to embrace nature outside, which was intended to separate the first and second floors visually. We intended to give a new experience of visual communication between the building owner couple and the child by placing the central courtyard on the first floor of a ㄷ-shaped plane so that each room faces each other. We planned the second floor to be open to the outside so that each room would have a different landscape.

 

박공 지붕 형태가 드러나는 다락 ⓒKyungsub Shin

 

산을 닮은 다락 형태 – 내부의 공감 외부의 형태적 디자인
외부공간을 상대적으로 경험하지 못하는 사용자를 위해, 기능적·법적인 이슈에 따라 서로 다른 층고를 가진 다락을 계획하여 실내에서 다양한 공간감을 경험할 수 있도록 했다. 이는 외부에서 산맥과 닮은 변화하는 흐름이 느껴지는 다양한 박공지붕으로 나타나며 이 건물의 디자인 아이덴티티를 형성한다.

Attic Resembling a Mountain – Interior Empathizing with Figurative Design of Exterior
For users who cannot experience the external space relatively, we designed the attic with different floor heights according to functional and legal issues to allow experiences of various feels of spaces indoors.
This appears as various gable roofs where we can feel the changing flow resembling a mountain range from the outside, which forms the design identity of this building.

 

1층 평면도 ⓒKODE Architects
2층 평면도 ⓒKODE Architects
옥상 테라스 평면도, 두 가구가 진입하는 통로가 다르다. ⓒKODE Architects

 

한 쪽으로 치우친 외부 계단에 연결된 옥상 테라스
1층 가족과 2층 가족이 독립적으로 사용할 수 있도록 두 개의 옥상 테라스를 배치해 각각의 가구가 독립적으로 옥상 공간을 활용할 수 있도록 계획했다.

Rooftop Terrace Connected to External Stairs Leaning toward One Side
We arranged two rooftop terraces so that households on the first floor and the second floor can use their own rooftop terrace independently.

 

ⓒKyungsub Shin
ⓒKyungsub Shin

 

세 개의 레이어를 가진 건축
1층 ㄷ형태의 중앙에 거실을 배치하고 후면에 또 다른 큰 창을 두어 자연이 시각적으로 흐를 수 있도록 했다. 도로의 축과 동일선상에 위치한 거실의 앞·뒤에 두 개 창을 만들고 외부에는 무빙 월moving wall을 설치해 개폐 여부에 따라 다양한 레이어의 공간을 연출할 수 있도록 한 것이 이 집의 가장 큰 특징이다.

Building with Three Layers
A living room is placed at the ‘ㄷ’-shaped center on the first floor, and another large window is installed at the rear side so that nature can flow visually. By placing two windows at the front and rear of the living room that is located at the coaxial line with the road, and installing a moving wall outside, we intended to create a space with diverse layers depending on opening or closing.

 

ⓒKyungsub Shin

 

 

건축사무소 Architects
코드아키텍츠 건축사사무소 KODE Architects
책임 건축가 Architect in Charge
김민호 Minho Kim
디자인팀 Design team
이우석 Wooseok Lee, 박근홍 Geunhong Park
건물 위치 Location
경기도 성남시 수정구 위례한빛로 Wiryehanbit-ro, Sujeong-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
단독주택 Single Family House
대지 면적 Site area
255.00㎡
건축 면적 Building area
127.08㎡
연 면적 Total floor area
340.16㎡
규모 Building scope
2F, B1
건폐율 Building to land ratio
49.84%
용적률 Floor area ratio
82.33%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
외장 마감재 Exterior finish
롱브릭 long bric, 투명 로이 삼중유리 Low-E insulated glass, 컬러 강판(지붕재) pre-coated metal roof
내부 마감재 Interior finish
석고보드위 수성페인트 Gypsum board/Vinyl paint finish, 강마루 Wood flooring
구조 Structural engineer
SDM 구조기술사사무소
기계 Mechanical engineer
㈜성신기계설비
통신 Telecommunication equipment
㈜극동전기
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
신경섭 Kyungsub Shin
You might also like

성북동 회색집

건축사사무소 무드에이 mood.a Architects

광주시민회관 리노베이션

임태희 디자인 스튜디오 LimTaehee Design Studio

백운동 주택 ‘백소헌’

건축사사무소 플랜 PLAN Architects office

노을집

조한준건축사사무소 JoHanjun Architects

아치울 주택 Achiul House

모노 건축사사무소 MONO architects

삼삼칠루프 337 ROOF

아키리에 Archirie