설계 Architects
제이와이 아키텍츠 JYA-RCHITECTS
책임 건축가 Architect in Charge
원유민 Youmin Won, 조장희 Janghee Jo
건물 위치 Location
경상북도 청송군 안덕면 노하길 19-5 19-5, Noha-gil, Andeok-myeon, Cheongsong-gun, Gyeongsangbuk-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
지역아동센터 Community Center for Children
대지 면적 Site area
372.00㎡
건축 면적 Building area
139.60㎡
연면적 Total floor area
216.56㎡
규모 Building scope
2F
건폐율 Building to land ratio
37.53%
용적률 Floor area ratio
58.22%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
원유민 Youmin Won

청송 지역아동센터

제이와이 아키텍츠 JYA-RCHITECTS
ⓒYoumin Won
에디터. 김유영  글 & 자료. 제이와이아키텍츠 JYA-RCHITECTS

 

지역아동센터는 ‘지역’의 소외된 ‘아이들’을 위한 공간이다. 아이들에게 아동센터는 학교 수업이 끝난 후 갈 수 있는, 지역에서 거의 유일한 놀이터이자 보호 공간이다. 그러므로 이곳은 어떤 시설보다 더 훌륭해야 하고 주민들의 관심을 받아야 한다.

A childcare center is a space for alienated “children” of a “district.” It is the only space for play and care in a community where that children can go after school. Therefore, it deserves more attention from local residents and should offer better quality of services than other facilities in a district.

청송 지역아동센터 주변 건물 대부분은 박공 지붕을 갖고 있다 ⓒYoumin Won

 

하지만 현재 지역아동센터는 지역 사회와 긴밀한 관계를 맺지 못하고 서로 단절돼 있다. 지역 구성원들은 아동센터가 무엇인지, 아이들이 그곳에서 무엇을 하며 지내는지 잘 알지 못한다. 또한 지역 아동센터 대부분은 아이들에게 충분한 자극과 체험을 선사하지 못하는 형편이다. 물리적 공간만을 제공하는 데 그치는 곳이 많으며 그 안에서의 생활과 교육과 놀이는 주로 평면적으로 이뤄진다.

However, currently, the center does not have a close relationship with the community. What is the community child center? Which children from our district go there? And what do they do there? Most of the community members are not aware about the center.  Usually, a childcare center do not have enough space quality to provide sufficient stimuli and diverse experiences to children. Most local childcare centers provide physical space only, limiting most activities and plays in the space to be two-dimensional.

 

ⓒYoumin Won
ⓒYoumin Won

 

따라서 우리는 지역의 중요한 ‘인프라’로서 지역 사회와 더 많은 접점을 가지는 한편, 아이들이 더욱 안전하고 건강하게 자랄 수 있는 공간을 제안했다. 지역아동센터는 아이들에게 ‘지루하지 않은 공간’이어야 한다. 아이들은 다양한 체험으로부터 자극을 받고, 그 자극으로부터 신체적·정신적으로 성장한다. 다양한 체험은 다양한 공간을 경험하는 일에서부터 시작한다. 다채로운 공간에서 아이들은 새로운 관계를 만들고 행복을 느끼며 건강하게 자란다. 

Accordingly, we propose a childcare center as important infrastructure of the district, with more points of contact with the local community while creating a safer and healthier environment for children. The childcare center should not be a boring place. Children receive stimuli from various experiences, which lead to their physical and mental development. Diverse spaces are needed to facilitate such experiences; in such spaces, children can build new relationships, feel happy, and grow healthy.

 

ⓒYoumin Won
ⓒYoumin Won
ⓒYoumin Won

 

공간적으로 강조하고 싶었던 점은 두 가지다. 첫 번째는 다양한 높이와 레벨을 가진 내부 공간을 경험하게 하는 것이다. 수직적 상호 교류를 통해 아이들이 공간을 3차원적으로 인식하기를 바랐다. 일반적인 학교처럼 2차원적인 평면 공간에 익숙한 아이들이 다채로운 공간적 자극을 받기를 원했다.

We would like to spatially emphasize the following two points. First, we wished that the children viewed the space three-dimensionally through the experiences within the center, with different heights and levels, and the vertical mutual exchanges within the center. This was because we wished to provide diverse spatial stimuli to children familiar with two-dimensional flat spaces, such as schools.

 

다양한 높이와 형태로 구성한 공간, 다이어그램 ⓒJYA-rchitects
ⓒYoumin Won
ⓒYoumin Won

 

두 번째는 외부와의 적극적 연결이다. 우리는 아이들이 내부와 외부를 자유로이 드나들며 놀기를 소망했다. 아이들은 날씨와 계절의 변화는 물론 공간의 안과 밖이 어떻게 다른지 피부로 느끼게 될 것이다. 이러한 다양한 감각과 자극이야말로 아동센터, 즉 아이들을 위한 공간이 가져야 하는 가장 근본적인 가치라고 믿는다.

Second was the active connection with external spaces. We wished that the children would freely go in and outside space while playing. During the process, it was expected that the children directly feel the changes in weather and season, and the diverse happened between inside and outside. We believe that such stimuli and senses are the most fundamental values for a childcare center as a space for children.

 

외부와 내부를 자유로이 이동할 수 있다 ⓒYoumin Won
ⓒYoumin Won

 

인구가 감소하며 점차 고요해지는 시골마을에서 아이라는 존재는 보물과 같다. 아이들이 웃는 소리, 뛰는 모습, 노는 풍경을 보는 주변 사람들은 모두 에너지를 얻는다. 이는 나아가 마을에 싱그러운 활기를 불어넣는다. 그뿐 아니라 지역에는 다문화 가정과 노인 가정을 비롯해 여러 구성원이 함께 살고 있다. 우리는 지역아동센터가 아이들만의 공간을 넘어 모두가 활동하고 어우러질 수 있는 판이 되기를 바란다.

In a stagnant rural village with decreasing population, children are like treasures—laughing, running, and playing, thereby becoming the energy of the people around them and the vitality of the community. There are various types of members in a district, such as multicultural families and the elderly. We hope that a childcare center is more than just a space for children—a place for activities and participation of members of the district.

 

지역 구성원 모두에게 열린 공간 ⓒJYA-rchitects
ⓒYoumin Won

 

문화 및 사회적 공간이 부족한 지역 여건상 이곳은 모두가 모이고 함께 생산하며, 나누고 배우고 교류할 수 있는 거점이 될 것이다. 지역 주민들은 자연스럽게 아동센터의 아이들과 만나게 되면서 서로를 점점 알아갈 것이다. 지역 사회와 아동센터는 이러한 방식으로 소통하기 시작할 것이다. 

In a district without sufficient cultural and social space, the center will become a base for the people to gather, produce, share, learn, and connect. During the process, the people of the community will naturally meet the children from the center and get acquainted with them. This will be the beginning of communication between the local community and childcare center.

 

 

설계 Architects
제이와이 아키텍츠 JYA-RCHITECTS
책임 건축가 Architect in Charge
원유민 Youmin Won, 조장희 Janghee Jo
건물 위치 Location
경상북도 청송군 안덕면 노하길 19-5 19-5, Noha-gil, Andeok-myeon, Cheongsong-gun, Gyeongsangbuk-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
지역아동센터 Community Center for Children
대지 면적 Site area
372.00㎡
건축 면적 Building area
139.60㎡
연면적 Total floor area
216.56㎡
규모 Building scope
2F
건폐율 Building to land ratio
37.53%
용적률 Floor area ratio
58.22%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
완공 연도 Year completed
2018
사진가 Photographer
원유민 Youmin Won
You might also like

달 아래 세 가족 집

해담건축 건축사사무소 Architectural Design Group HAEDAM

가화만사성

건축사사무소 삼간일목 Samganilmok

아산 대동리 주택

유타 건축사사무소 UTAA Company

성원초등학교 메이커스페이스

구보건축사사무소 GUBO Architects