건축사무소 Architects
아이더블유-엠더블유 IWMW
책임 건축가 Architect in Charge
백명화 Myoungwha Paik, 백인화 Inwha Paik
건물 위치 Location
경기도 양평군 지평면 Jipyeong-myeon, Yangpyeong-gun, Gyeonggi-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
단독주택 Single Family House
대지 면적 Site area
819㎡
건축 면적 Building area
214㎡
연 면적 Total floor area
249㎡
규모 Building scope
2F
건폐율 Building to land ratio
26.14%
용적률 Floor area ratio
30.41%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
(주)마고퍼스건축그룹
외장 마감재 Exterior finish
고벽돌, used brick
내부 마감재 Interior finish
석고보드 위 수성페인트 Gypsum board/Vinyl paint finish, 벽지 Wallpaper, 원목마루 Wood flooring
구조 Structural engineer
한길구조엔지니어링
기계 Mechanical engineer
정연엔지니어링
통신 Telecommunication equipment
정연엔지니어링
완공 연도 Year completed
2019
사진가 Photographer
단이수 Denis Kolesnikov
Add to Collection

백화원百畫園 House Jipyeong

아이더블유-엠더블유 IWMW
ⓒDenis Kolesnikov
글 & 자료.  아이더블유-엠더블유 IWMW

 

마을 어귀에 시냇물이 흐르고, 마을 뒤로는 산이 보인다. 시골에서 흔하게 볼 수 있는 색색의 박공지붕의 단층 집들이 옹기종기 모여 있다. 구불구불 굽은 골목길을 따라 올라가면 산과 밭을 배경으로, 마을을 내려다 보는 위치에 백화원百畫園이 있다. 백화원은 그림을 그리는 작가를 위한 작업 공간과 부모님과 함께 사는 생활 공간이 어우러진 단독주택이다. 

A stream flows swiftly along the front of the village and a mountain stands in the background. Colorful gabled-roof houses are gathered around, which is commonly seen in rural areas. By walking up along the winding street, ‘House Jipyeong’ is situated on a land that overlooks the neighborhood with a scenery of mountains and fields. The house is designed as an atelier for a painter and a living space for her family.

 

ⓒDenis Kolesnikov

 

작가에게는 다양한 크기의 그림을 그릴 수 있는 작업실이 필요했다. 가족들은 다함께 한옥에서 살았던 기억을 떠올리며, 그때처럼 자연 가까이 살고자 했다. 설계가 시작될 무렵 남쪽 도로 가까이 주택 여러 채가 들어서는 중이었다. 대지의 남쪽에는 나무를 심고, 텃밭을 가꿀 수 있는 정원을 만들고, 그 뒤로 집을 배치해 다른 사람의 집이 아닌 정원을 바라볼 수 있도록 했다.

The main reason the artist needed a house was to have her own atelier where she could work on paintings of various sizes. Also the family wanted to have a life near to nature that would remind them of life in a Hanok – a traditional Korean house where they had once lived. At the beginning of the design phase, several houses were under construction just across the road to the south. It was necessary to place the house to the back of the site so that it could look into its own garden to the south instead of someone else’s house, where they could then grow flowers, trees and vegetables.

 

ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov

 

백화원은 형태가 다른 두 동이 나란히 붙어있는 구성이다. 높은 층고의 작업실이 있는 직육면체 동을 뒷 편에, 생활 공간인 박공 지붕 동을 앞 편에 배치했다. 두 개의 동을 엇갈린 형태로 배치해 각각의 출입구를 만들었다. 생활 공간의 평면 구성은 부엌, 거실, 침실이 나란히 있었던 일자형 한옥에서의 삶을 바탕으로 했다. 거실과 식사공간 사이, 천창이 있는 박공 지붕 아래에 작은 마당을 두었다.

The house consists of two volumes that are connected lengthways. The rectangular volume that includes the high-ceilinged atelier is positioned to the back, while the gable-roofed volume, where the living space lies, is attached on the front. By making a staggered arrangement of two masses, separate entrances could be made. The floor plan of the linear type Hanok, with the kitchen, living room and bedroom assembled in a straight line, was the backbone on organizing the gable-roofed volume. The small courtyard under the gable roof with a roof-light is placed in-between the living room and the dining room.

ⓒIWMW
ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov

 

가족 구성원들에게 철저하게 독립된 공간과 자연스럽게 모일 수 있는 공간을 동시에 제공할 수 있도록 계획했다. 작가의 침실은 직육면체 동 끝 북쪽에 배치했고, 외부 데크를 통해 바로 작업실과 연결된다. 작업실의 다른 문을 열면 바로 식사를 하는 곳이 나온다. 작가의 어머니를 위한 다도실은 부엌 위 다락에 있고, 침실 위 다락에 있는 아버지를 위한 서재는 벽장 문을 열면 갈 수 있다. 모두가 사용하는 서재를 집의 중앙에 배치했고, 복도, 거실에 열려 있으며, 작은 마당을 바라볼 수 있다.

The design was focused on a strict separation of the individual space, but also on connecting naturally the family members in a common area. The artist’s bedroom is placed on the northern part of the rectangular mass and has a short route through the outdoor passage towards her atelier. Another door from the atelier leads to the dining room. The tea-room for the mother is in the attic on top of the kitchen, while the secret reading room for the father is on the opposite side of the attic accessible through the closet door of the bedroom. The study room for everyone is placed in the middle of the house, opening to the hallway, the living room and looks over to the small courtyard.

 

ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov

 

독특한 수직 동선 계획을 통해 흥미로운 장면과 형태를 연출했다. 북쪽을 향해 난 주 계단은 마당에서 바로 연결되며, 올라가면 바로 이층의 작은 거실에 도달한다. 작은 거실 앞 베란다, 동쪽을 향해 난 야외 계단을 통하여 옥상에 다다르면, 집 주변의 전경을 감상할 수 있다. 이 뒤틀린 동선 덕분에 옥상 계단 하부, 작업실 천장면을 아치 형태로 만들 수 있었다.

A unique vertical circulation has created the design’s interesting scenes and forms. The main staircase leading north can be reached directly from the courtyard, allowing easy access to the second living room upstairs. Through the small balcony in front of this living room, an outdoor staircase goes east, leading to the roof terrace that provides a complete view of the surroundings. This twisted circulation has made it possible to create an arch on the corner of the atelier ceiling, right underneath the roof staircase.

 

ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov

 

높은 층고의 작업실을 구축하기 위해 철근 콘크리트로 구조를 선택했고, 박공지붕만 경량목구조로 만들어 시공비를 절감할 수 있었다. 외부 마감으로는 백색의 고벽돌을 세로 줄눈은 생략한 채, 가로 줄눈으로만 시공하여 두 개의 매스mass가 중첩된 형상이 더욱 간결해 보일 수 있게 했다. 

It was necessary to construct with reinforced concrete to realize the high-ceilinged atelier. Only the gable roof was constructed with lightweight timber construction, which helped to reduce the budget. The light-colored used brick was chosen for the cladding of the façade, and the bricks are layered only with the horizontal joint highlighting the concise look of the two connected volumes.

 

ⓒDenis Kolesnikov
ⓒDenis Kolesnikov

 

 

건축사무소 Architects
아이더블유-엠더블유 IWMW
책임 건축가 Architect in Charge
백명화 Myoungwha Paik, 백인화 Inwha Paik
건물 위치 Location
경기도 양평군 지평면 Jipyeong-myeon, Yangpyeong-gun, Gyeonggi-do, Korea
건축 형태 Type
신축 New-built
건축 용도 Programme
단독주택 Single Family House
대지 면적 Site area
819㎡
건축 면적 Building area
214㎡
연 면적 Total floor area
249㎡
규모 Building scope
2F
건폐율 Building to land ratio
26.14%
용적률 Floor area ratio
30.41%
주요 구조 Main Structure
철근콘크리트 RC
시공 Construction
(주)마고퍼스건축그룹
외장 마감재 Exterior finish
고벽돌, used brick
내부 마감재 Interior finish
석고보드 위 수성페인트 Gypsum board/Vinyl paint finish, 벽지 Wallpaper, 원목마루 Wood flooring
구조 Structural engineer
한길구조엔지니어링
기계 Mechanical engineer
정연엔지니어링
통신 Telecommunication equipment
정연엔지니어링
완공 연도 Year completed
2019
사진가 Photographer
단이수 Denis Kolesnikov
You might also like

하담집 Ha-Dam House

소이원건축사사무소 SoEWon Architects Group

흐르는 집 Paju Flowing House

준 아키텍츠 June Architects

정읍 송곡전가(松谷傳家)

스튜디오 모프 studio morph architects

산호수집 Mountain, Lake and a House

아이더블유-엠더블유 IWMW

적은집 H4911

공감 건축사사무소 GONGGAM & KINFOLKS

송정동 상가주택 Songjeong-dong Multiplex Housing

제이디에이 건축사사무소 JdArchitects